Πλοίο της Θήρας (Σαντορίνης)


Στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. η ναυπηγική παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.Στις τοιχογραφίες της Θήρας (Σαντορίνης) απεικονίζεται στόλος με πλοία,τα χαρακτηριστικά των οποίων καταδεικνύουν τη μινωϊκή προέλευσή τους. Το σχήμα των πλοίων αυτών έχουν τη μορφή ημισελήνου,που είναι το κύριο χαρακτηριστικό των παραστάσεων πλοίων στους μινωϊκούς σφραγιδόλιθους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών,τα πλοία αυτά ήταν μεγαλύτερα των 30 μέτρων και έφεραν 18- 21 ζεύγη κουπιών.Στο μέσο περίπου του πλοίου υπήρχε κατάρτι που πάνω του έφερε ένα μεγάλο τετράγωνο πανί.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών το κατάρτι κατέβαινε και στηριζόταν σε διχαλωτούς στήλους, διατηρώντας το σε οριζόντια θέση.Το μήκος του είναι περίπου το τετραπλάσιο του βάθους του,μέχρι την «καπελαδούρα» των ξαρτιών.

Αντίγραφο πλοίου Μυκηναϊκής εποχής
Το αντίγραφο αυτό είναι μιά πρόταση αναπαράστασής πλοίου της Θήρας,όπως αυτό απεικονίζεται στην τοιχο- γραφία της στο Ακρωτήρι της Σντορίνης

Διακρίνονται τα πηδάλια , η καμπίνα καθώς και η κινητή γέφυρα για την επιβίβαση και αποβίβαση

 

 

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό των πλοίων εκείνης της εποχής,ήταν η καμπίνα της πρύμνης στην οποία καθόταν ο κυβερνήτης ή άλλο τιμώμενο πρόσωπο. Σύμφωνα με τις ως τώρα επικρατούσες θεωρίες η καμπίνα αυτή έχει αιγυπτιακές ρίζες. Ομως όπως υποστηρίζουν δύο νεότερες ανεξάρτητες μελέτες η έκρηξη του υφαιστείου της Θήρας,που κατέστρεψε το μινωϊκό πολιτισμό έγινε ένα αιώνα νωρίτερα, Επομένως η προσθήκη καμπίνας στη πρύμνη,ξεκίνησε στη μινωϊκή εποχή,που μεταφέρθηκε και στην Αίγυπτο.

Τοιχογραφία στο Ακρωτήρι της Θήρας

Το μεγαλύτερο μέρος του καταστρώματος καλύπτεται από στέγαστρο,προστατέυοντας τους επιβάτες από ήλιο και βροχή.Στην πλώρη υπάρχει μεγάλου μήκους αντένα,που πιθανόν χρησιμοποιούσαν για την πρόσδεση αλλά και για τον ελλιμενισμό σε αβαθή και μικρούς όρμους

Στην πρύμνη υπάρχει,η πιθανόν,κινητή τριγωνική απόληξη,που για τη χρησιμότητά της έχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Οπως φαίνεται όμως,πρόκειται για κινητή γέφυρα με μικρό τροχό στο άκρο,που χρησίμευε κατα την επιβίβαση καιαποβίβαση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Σχόλια

 1. Ο/Η mouth λέει:

  Admiring the hard ᴡork you put into уour sіte and detailed informatіon you provide.

  Ӏt’s good to come across a blog eveгy once in a wһile that isn’t the ѕame out of
  date rehashed materiаl. Ԝonderful read!
  I’ve saved ʏour site and I’m including your RЅS feеds to
  my Google account.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *