Πεντηκόντορος


Με το τέλος της περιόδου των σκοτεινών χρόνων,όπου διαπιστώνεται στασιμότητα στη ναυπηγική, μετά τον 9ο αιώνα π.Χ., η εξέλιξή της είναι εντυπωσιακή.
Είναι η εποχή που η ναυπηγική προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα και ανταποκρινόμενη στις πιεστικές απαιτήσεις της ναυσιπλοϊας και του εμπορίου υιοθετεί νέες μορφές υψηλής ναυπηγικής τεχνολογίας.

Πεντηκόντορος

Ετσι εμφανίζονται τα πρώτα αμιγώς πολεμικά πλοία, τα αποκαλούμενα «μακραί νήες», από τον 8ο αιώνα με κύριο χαρακτηριστικό τους το έμβολο, στην πρωραία απόληξη του πλοίου.
Οι τριακόντροι και πεντηκόντοροι χρησιμοποιούνται εκτεταμένα, τόσο για τη μεταφορά αγαθών,όσο και σε πολεμικές εκστρατείες. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός, εξαιτίας της ικανότητάς τους να πλέουν αντίθετα στα θαλάσσια ρεύματα και να αντιμετωπίζουν τα εχθρικά πλοία, κατά μήκος επικίνδυνων ακτών και περασμάτων.
Πλοίο της προκλασικής περιόδου, η πεντηκόντορος και η τριακόντορος, έμειναν ενεργά για 1000 και πλέον χρόνια και σε παράλληλη χρήση με την τριήρη.
Η πεντηκόντορος ήταν εύελικτο ταχύπλοο πολεμικό και εμπορικό πλοίο, μήκους 35 και πλάτους 4,5 μέτρων περίπου.

Πεντηκόντορος

Πεντηκόντορος

Εφερε 25 κόντο-ρους (κουπιά) σε κάθε πλευρά με δύο μεγαλύ-τερα στην πρύμνη, ως πηδά-λια, για τον έλεγχο της πλεύσης.  Μπο-ρούσε να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 9 κόμβους.
Ηταν μακρόστενα πλοία ,με μικρό εκτόπισμα και ελαφρά, ώστε με ευκολία να βγαίνουν στη στεριά.Τα πολεμικά πλοία έφεραν μπρούτζινο έμβολο, για τον εμβολισμό των εχθρικών πλοίων και αργότερα ένα μεγάλο τετράγωνο πανί.
Πλοίο της προκλασικής περιόδου, η πεντηκόντορος και η τριακόντορος, έμειναν ενεργά για 1000 και πλέον χρόνια και σε παράλληλη χρήση με την τριήρη. Η πεντηκόντορος ήταν εύελικτο ταχύπλοο πολε-μικό και εμπορικό πλοίο, μήκους 35 και πλάτους 4,5 μέτρων περίπου.
Εφερε 25 κόντορους (κουπιά) σε κάθε πλευρά με δύο μεγαλύτερα στην πρύμνη, ως πηδάλια, για τον έλεγχο της πλεύσης. Μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 9 κόμβους.
Ηταν μακρόστενα πλοία ,με μικρό εκτόπισμα και ελαφρά, ώστε με ευκολία να βγαίνουν στη στεριά.Τα πολεμικά πλοία έφεραν μπρούτζινο έμβολο, για τον εμβολισμό των εχθρικών πλοίων και αργότερα ένα μεγάλο τετράγωνο πανί.
Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε γραπτά κείμενα για τα πλοία αυτά από τον Αρχίλοχο, καταγράφον-τας τη μεταφορά κάποιου πρέσβη στην Πάρο.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η θρυλική «Αργώ» ήταν πεντηκόντορος που ναυπήγησε ο Αργος και χρησιμοποιήθηκε στην Αργοναυτική εκστρατεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *