Σαντάλα

Στη θάλασσα του Μαραμαρά και στην Προποντίδα τα αλιευτικά σκάφη ήταν κυρίως κωπήλατα και μακρόστενα για να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα.Τα πλέον διαδεδομένα ήταν οι αλαμάνες και οι σαντάλες ή σαμτάλες. Τα σκάφη αυτά τα χρησιμοποιούσαν για το ψάρεμα της παλαμίδας,του κολιού,της σαρδέλας κλπ.Η σαντάλα ήταν περισσότερο γνωστή στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Σαντάλα

Η καταγωγή της προέρχαται από το βυζαντινό «σανδάλιον»,με κυρτά τα δύο ποδοστάματα πλώρης και πρύμνης,που ήταν εμπορικό και βοηθητικό σε πολεμικές επιχειρήσεις.Εφερε 10 έως 14 κουπιά και πλήρωμα 18 έως 20 άνδρες.Οι σαντάλες ανάλογα με το μήκος τους και τον αριθμό των κουπιών ονομάζονταν μπιγιαντέ ή μπογιαντές ή μπουγιαντές με λιγότερο από 10 κουπιά και πλήρωμα 12 άνδρες και το κούντελο ή κούτελο,που είχε το ίδιο μήκος με το μπιγιαντέ, με τον ίδιο ή με μικρότερο αριθμό κουπιών, με καθρέπτη «άβακα» στην πρύμνη και λιγότερο καμπυλωτή την πλώρη.

ΠΛώρη σαντάλας, ενώ διακρίνονται τα δίχτυα και η λίθινη άγκυρα.

Ξυλόγλυπτη παράσταση στην πλώρη και ο ιππόκαμπος στο κοράκι

Το μήκος της σαντάλας έφτανε τα 17,4 μέτρα και το φάρδος της τα 2,80 μέτρα. Εφερε τόσα σέλματα όσα και τα ζεύγη κουπιών (7) ενώ στην πρύμνη και στην πλώρη υπήρχαν καταστρώματα,για να κινούνται με άνεση οι ψαράδες και εσωτερικά κάτω από τα καταστρώματα αποθήκευαν τα δίχτυα και άλλα εργαλεία για το ψάρεμα. Ηταν διακοσμημένες με ζωγραφιστές ή ξυλόγλυπτες παραστάσεις σε πλώρη και πρύμνη,ενώ στο ποδόσταμα (κοράκι) της πλώρης και πάνω από το ύψος της κουπαστής απεικονιζόταν ο Αγιος Γεώργιος.

Το ψάρεμα γινόταν με το γρίπο (συρόμενα δίχτυα) και ήταν βαμβακερά πλεμάτια (δίχτυα),ενώ υπήρχαν διαφορετικά είδη γρίπων ανάλογα με το είδος των ψαριών.Αυτά ήταν ο κολιάγριπος ή κολιαρουδόγρι-πος, ο παλαμιδόγριπος, ο σαρδελόγριπος, το ζαργανιό, ο χαψόγριπος κλπ. Συνήθως το ψάρεμα γινόταν από μια ομάδα πέντε σκαφών διαφορετικού μήκους.Η σαντάλα πήγαινε μπροστά και ακολουθούσαν δύο σκάφη μπιγιαντέ,το κούντελο και τελευταίο ένα ακόμη μικρότερο με δύο κουπιά.

Σαντάλα

Το αντίγραφο αυτό έχει μήκος 174 εκατοστά με κλίμακα 1/10.Εχει δοθεί μετά από αίτημά του στον πρόεδρο της κοινότητας Νέας Περάμου Αττικής κ.Παναγιώτη Παρασκευά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *