Αρχαιότητα

Η περίοδος 1100-800 π.Χ.έχει χαρακτηρισθεί ως σκοτεινή,λόγω της έλλειψης ευρημάτων ,η άλλων στοιχείων,σχετικά με τη ναυπηγική δραστηριότητα.Αντίθετα την περίοδο που ακολουθεί,υπάρχει πληθώρα παραστάσεων και γραπτών μαρτυριών,που αναφέρονται σε μακρόστενα και καλλίγραμμα σκάφη.Στις διάφορες παραστάσεις,απεικονίζονται πλοία με μεγάλο αριθμό κουπιών,που ανάλογα με τον αριθμό των κωπηλατών,αποκαλούνται τριακόντοροι,πεντηκόντοροι κλπ (από τη λέξη κόντορος,που σημαίνει κοντάρι- κουπί).Με την προθήκη περισσότερων επιπέδων (σειρών) κουπιών,αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των κωπηλατών,εξασφάλιζαν ταχύτερα και πιο εύελικτα πλοία.
Αρχικά είχε επικρατήσει η διήρης με δύο σειρές κουπιών σε κάθε πλευρά,ενισχύοντας το έμβολο,στο πρωραίο ποδόσταμα,για τον εμβολισμό των εχθρικών πλοίων.Η εξέλιξη αυτή στον τομέα της ναυπηγικής ήταν μια μεγάλη κατάκτηση για τη στρατιγική και τον σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων.
Οι περισότερες παραστάσεις πλοίων απεικονίζονται σε κρατήρες,που έχουν ανακαλυφθεί κυρίως στην ηπειρωτική ελλάδα. Οι πρώϊμες απεικονίσεις χρονολογούνται τον 8ο αιώνα π.Χ,όπως ο κρατήρας της Θήβας,που χρονολογείται το 735-710 π.Χ.και βρίσκεται στο βρετανικό μοσείο.

 

Διήρεις
Οι διήρεις ήταν πλοία με δύο σειρές κουπιών σε κάθε πλευρά, που κάθε κουπί χειριζόταν ένας κωπηλάτης. Εφερε δύο πηδάλια στην πρύμνη,μεγαλύτερα από τα κουπιά, που με τους κατάλληλους χειρισμούς από τους πηδαλιούχους είχαν τον έλεγχο της πλεύσης.Στο ποδόσταμα της πλώρης και στο ύψος της ισάλου,υπήρχε το έμβολο,που είχε τη μορφή κάπρου ή άλλου θαλάσσιου κήτους.Το έμβολο ήταν ενισχυμένο με ορύχαλκο (μπρούντζο),εξασφαλίζοντας έτσι την ισχή του κατά τη διάρκεια των εμ- βολισμών. Στο μέσον περίπου του πλοίου υπήρχε ο ιστός (κατάρτι),στο οποίο είχε τοποθετηθεί η αντένα με ένα μεγάλο τετράγωνο.
Οι πιο γνωστές διήρεις ήταν οι «Σάμαινες»,που είχαν ναυπηγηθεί στη Σάμο στην περίοδο τυραννίας του Πολυκράτη 538-522 π.Χ. Οι διήρεις ήταν πιο αξιόπλοα και ασφαλέστερα πλοία,που μπορούσαν να κινούνται ικανοποιητικά και αντίθετα στα θαλάσσια ρεύματα,ενώ μπορούσαν επιτυχώς να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε εχθρικό πλοίο,σε επικίνδυνες διελεύσεις και αφιλόξενες ακτές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *