Παρδοσιακή ναυπηγική τέχνη

Η παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη και η ναυσιπλοϊα, που για αιώνες ως ισχυροί πυλώνες στήριζαν την εθνική οικονομία, σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς του λαϊκού μας πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτός ο τεράστιος πλούτος, με το πέρασμα του χρόνου, ξεθωριάζει και χάνεται. Ολη η γνώση και οι εμπειρίες των παραδοσιακών καραβομαραγκών, που τις μετέφεραν ως επτασφράγιστα μυστικά από πατέρα σε γιό, σχεδόν έχει ξεχαστεί.
Η Ανατολική Μεσόγειος με τις ατέλειωτες ακτογραμμές, νησιά και βραχονησίδες, είναι ο χώρος όπου ευδοκίμησε και μεγαλούργησε η παραδοσιακή ξυλοναυπηγική. Σ΄ αυτό συνέβαλε το ήπιο κλίμα, χάρη στη διαύγεια που επικρατεί τις περισσότρες μέρες του χρόνου και που πολλές φορές τα νησιά είναι ορατά μεταξύ τους. Συνέβαλε επίσης η αλματώδης ανάπτυξη του εμπορίου και η στενή συνεργασία των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, με την παράλληλη άνθιση των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών. Ετσι οι καραβομαραγκοί βελτιώνουν τις τεχνικές τους και τα εργαλεία, που πολλές φορές έφτιαχναν οι ίδιοι, κατακτώντας υψηλότερα επίπεδα ναυπηγικής τεχνολογίας, κατασκεύασαν μοναδικά ναυπηγήματα, που ακόμη και σήμερα προκαλούν ενδιαφέρον και θαυμασμό. Είναι  αυτονόητο πως οποιαδήποτε διάκριση της ναυπηγικής τέχνης , εθνοτική, φυλετική ή οποιαδήποτε άλλη είναι εκτός πραγματικότητας, δεδομένου ότι έναν τύπο πλοίου μιάς περιοχής, τον συναντάμε με τα ίδια τεχνικά και αισθητικά χαρακτηριστικά σε άλλη περιοχή τς Ανατολικής Μεσογείου.

 


Σε μιά προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης,  ο χώρος αυτός φιλοδοξεί να γίνει βήμα και πλατφόρμα συζήτησης, όπου σταδιακά θα προβληθούν μελέτες,έρευνες κλπ σε θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο αυτό. Ακόμη θα παρουσιαστούν οι μέθοδοι σχεδιασμού και κατσκευής των παραδοσιακών καραβομαραγκών, οι μέθοδοι υπολογισμού του εξαρτισμού των παραδοσιακών αρμδούρων, καθώς και οι μέθοδοι σχεδιασμού και κατασκευής ομοίωμάτων πλοίων.


ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ

H Aγνωστη Ιστορία Τoυ Συριανου Καρναγιου Και Των Ενδοξων Εργατών.

Η ΣΥΡΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΚΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΝΘΗΣΕ Η ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΩΝ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΡΣΑΝΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΡΥΘΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΤΑΡΣΑΝΑΔΕΣ. ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΥΡΙΑΝΟΙ ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΟΙ.

Διαβάστε αυτό το μοναδικό άρθρο και έρευνα που πουθενά αλλού δεν θα βρείτε με την ιστορία της ναυπηγικής στους Ταρσανάδες της Σύρου. Μια ερευνά που κάθε Συριανός και Νησιώτης θα πρέπει να διαβάσει και να ξέρει καλά. Μια Ιστορία που θα έπρεπε να μιλιέται και να αναμεταδίδεται από στόμα σε στόμα για να μην χαθεί και να διδάσκεται στα σχολεία.Ο Ταρσανάς ή Αρσανάς η Καρναγιο ή Καρενάγιο είναι δημώδης όρος της κοινής ναυτικής γλώσσας βυζαντινοτουρκικής προέλευσης. (Η Λεξη «δημώδης» είναι λεξη βυζαντινή και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ελληνική λογοτεχνική παραγωγή που ειναι γραμμένη σε μη λόγια γλώσσα.) Με τον όρο αυτό νοούνται κυρίως μικρές ναυπηγικές μονάδες και νεώρια στα οποία ανελκύονται μικρά σκάφη συνήθως αλιευτικά και λέμβοι για καθαρισμούς, υφαλοχρωματισμούς αλλά και φύλαξη. Με την πάροδο του χρόνου, οι παραπάνω χώροι, από μικροεπισκευαστικές ζώνες μετατράπηκαν σε χώρους ναυπήγησης μεγαλύτερων σκαφών…συνέχεια

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *