Η τριήρης των Παναθηναίων

Το ομοίωμα τριήρους απεικονίζει το πλοίο, που χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι στη μεγάλη γιορτή των Παναθηναίων.Τα Πανθήναια ήταν η μεγαλύτερη και λαμπρότερη γιορτή, και έχει απαθανατιστεί στη ζωοφόρο του παρθενώνα. Γιορτάζονταν κάθε τέσσερα χρόνια στο τέλος του μηνός εκατομβαιώνος (μέσα Αυγούστου), προς τιμή της θεάς Αθηνάς.

Τριήρης Παναθήναια

Τριήρης Παναθήναια

Τριήρης Παναθήναια

Τριήρης Παναθήναια

Αρχικά ήταν ετήσια γιορτή, όμως από την εποχή τουΠεισίστρατου καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε τέσσερα χρόνια, κατά τα πρότυπα των πανελλήνιων αγώνων.Η πομπή των παναθηναίων ξεκινούσε από το Δίπυλο του Κεραμεικού, που προπορεύονταν οι “εργαστίνες “, τα κορίτσια που είχαν αναλάβει την ύφανση του μεγάλου πέπλου της θεάς Αθηνάς. Ο πέπλος είχε κεντημένες παραστάσεις από γιγαντομαχίες, στις οποίες είχε διακριθεί η θεά Αθηνά.Μετά την κατασκευή του παρθενώνα  και την τοποθέτηση του χρυσελεφάντινου αγάλματος (ύψους 12 μέτρων) της θεάς Αθηνάς το 423 π.Χ , το μέγεθος του πέπλου είχε αυξηθεί σημαντικά.

Πναθήναια

Πναθήναια

Ετσι η μεταφορά του από το Δίπυλο στον παρθενώνα γινόταν με τροχήλατο πλοίο, που για πανί στον κεντρικό ιστό απλωνόταν ο πέπλος της θεάς Αθηνάς. Το πλοίο αυτό ήταν μαι τριήρης χωρίς κουπιά με τέσσερις τροχούς και προπορευόταν της πομπής μαζί με τις “εργαστίνες”. Ακολουθούσαν οι κοπέλες με σκεύη για τη θυσία, οι ιππείς, οι (θαλλοφόροι) ηλικιωμένοι που κρατούσαν ανθισμένα κλαδιά ελιάς στα χέρια τους, οι μέτοικοι που κρατούσαν δίσκους με τις προσφορές καρπών και γυναίκες με αγγεία νερού, για τον καθιερωμένο καθαρμό πριν τη θυσία. Στο τέλος της πομπής ήταν ζώα για τη θυσία, που γινόταν στον κεραμεικό και όχι στον ιερό βράχο.

τριήρης

τριήρης

Η μεγάλη γιορτή περιελάμβανε αθλητικούς, μουσικούς αγώνες, διαγωνισμό ραψωδιών και τον ομαδικό διαγωνισμό χορού τον “πυρρίχιο”. Τα μεγάλα παναθήναια καθιερώθηκαν το 565 π.Χ. Και διαρκούσαν τέσσερις μέρες. Την προηγούμενη μέρα γινόταν “η παννυχίδα”, ολονύκτια χορευτική εκδήλωση, στην οποία έπαιρναν μέρος οι νέοι και η λαμπαδοηδρομία. Το έπαθλο στους αθλητικούς αγώνες ήταν ένας αμφορέας με λάδι κι ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς. Οι παναθηναϊκοί αμφορείς στη μιά τους όψη παρίσταναν την πάνοπλη θεά Αθηνά και στην άλλη, σκηνή από το αγώνισμα στο οποίο είχε διακριθεί ο βραβευμένος αθλητής.
Το ομοίωμα αυτό,χωρίς τα 170 κουπιά  του έγινε για τις ανάγκες εκδηλώσεων του δήμου Γαλατσίου, αλλά και για άλλες σχετικές με τα παναθήναια. Εχει μήκος 160 εκατοστά και φέρει τέσσερις ξύλινους τροχούς.

τριήρης

τριήρης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *